Dry needling

Dry Needling

Dry Needling

Dry needling is een behandelmethode die wordt toegepast door artsen, fysiotherapeuten en manueel therapeuten. Bij dry needling wordt er gebruik gemaakt van een speciale techniek waarbij met een ‘droge’ (dry) acupunctuurnaald bepaalde triggerpoints in spieren worden aangeprikt. Een triggerpoint is een drukpijnlijke plek in een spier, die naast lokale drukpijn, ook vaak pijn verderop in het lichaam veroorzaakt. Door korte stimulatie van de triggerpoints in de spieren met de naald, raken de spieren snel en langdurig ontspannen. Zodoende worden weer allerlei mechanische processen op gang gebracht waardoor u kunt herstellen van uw fysieke last, zo ook chronische pijn.

Fysieke last en pijnklachten
Dry needling is bij veel fysieke klachten een effectieve behandelmethode. De triggerpoints uiten zich met name in pijn en stijfheid van spieren en pijn die verderop in het lichaam gevoeld wordt. Daarbij kunnen er ook bewegingsbeperkingen in bijbehorende gewrichten zijn en kunnen er zelfs verschijnselen zijn als verminderde kracht in de spieren.

Enkele problemen die goed te behandelen zijn met dry needling:

• hoofdpijnklachten
• pijnklachten en fysieke last na een whiplash
• een acute stijve nek of rug
• chronische pijnklachten
• sportblessures
• overbelastingsklachten
• klachten gerelateerd aan het kaakgewricht, zo ook tandenknarsen

De fysiotherapeut zal allereerst door een gesprek en gericht onderzoek uw klachten analyseren. Daarna worden de spieren die mogelijk uw pijn veroorzaken nader onderzocht. Specifiek wordt in die spieren gezocht naar die bewuste triggerpoints. Precies die plaatsen zal de fysiotherapeut gaan behandelen om de spieren te ontspannen. De behandeling is gericht op het uitschakelen van deze triggerpoints. Via het gericht aanprikken met een naaldje worden deze punten in de spier(en) ontspannen.
Bij langdurige klachten zal de therapeut vaak meerdere spieren in uw arm of been behandelen, alsmede spieren langs de wervelkolom.

Het inbrengen van het naaldje voelt u zo goed als niet. Als het juiste triggerpoint aangeprikt wordt, spant de spier zich even kort aan. Dat geeft een soort ‘kramp’ gevoel. Daarna ontspant de spier zich meestal direct en kunt u gemakkelijker bewegen. Vaak voelt het behandelde gedeelte wel wat vermoeid en/of stijf aan, maar dat is meestal van korte duur. U krijgt oefeningen en gerichte adviezen mee om de verbeterde situatie bij te kunnen houden.

Meer info: www.dryneedling.nl/pages/informatie-voor-patienten.php